Zand eten bij paarden en pony's
Zie jij jouw paard of pony regelmatig zand happen? Of heb je het vermoeden dat je paard wel eens zandkoliek kan hebben?
Dan kan het tijd zijn om je paard eens een zandkuur te geven.
Een zandkuur zorgt ervoor dat het overtollige zand wat zich in de darmen van je paard heeft opgehoopt uit de darmen verwijderd wordt. En dat is erg belangrijk, want zand gaat schuren in de darmen van je paard, waardoor irritaties ontstaan. Hierdoor kan je paard of pony last krijgen van zandkoliek, diarree of ineens sterk vermageren omdat de darmen onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Zandkoliek en ophopend zand in de darmen moet je dan ook ten alle tijde zien te voorkomen!
Een psylliumkuur
De meest voorkomende oplossing is dan ook een zandkuur op basis van psyllium (ook wel vlozaad genoemd). Psyllium staat bekend om zijn bindende werking bij darmproblemen, verstoppingen of overtollig zand in de maag van het paard. De zaadjes of vezels vormen een geleiachtige massa in de darmen en binden hiermee opgehoopt zand aan de mest om vervolgens het paardenlichaam te verlaten. Meestal geef je deze kuur een aantal dagen (bijvoorbeeld 6 dagen) om te zorgen dat al het opgehoopte zand goed aan de mest gebonden wordt. Je kan hierin echter vaak kiezen tussen psylliumzaad (vlozaad) en psylliumvezels (vlozaadvezels).
Verschil psylliumzaad en psylliumvezels
Psylliumzaad en psylliumvezels zijn feitelijk hetzelfde product, namelijk zaadjes van een plant die door zijn slijmvormende werking het maagdarmstelsel bevorderd. Waar het psyllliumzaad het complete zaadje is, inclusief zaadvliesje, zijn psylliumvezels eigenlijk alleen het vliesje (dus zonder het zaadje). Het is dan ook dit vliesje (ook wel husk genoemd) wat specifiek zorgt voor de geleiachtige massa in de darmen, die ervoor zorgt dat zand aan de mest gebonden worden.
Waarom zijn dan zowel psylliumzaad als psylliumvezels verkrijgbaar?
Omdat de psylliumvezels uitzetten en zo drie keer zoveel bindende vezels bevatten dan het psylliumzaad, kun je van de vezels minder gebruiken voor hetzelfde resultaat. Om echter de vliesjes van de zaadjes te scheiden, komt er een extra stap in het bewerkingsproces bij. Dit zorgt er vaak voor dat psylliumzaad iets voordeliger is (want een bewerkingsstap minder) dan de vezels. Daarnaast heb je dus van het psylliumzaad iets meer nodig om hetzelfde effect te krijgen dan bij psylliumvezels. Naast het feit dat er zo voor iedere portemonnee een keuze is, hebben ook sommige paarden simpelweg een voorkeur. Ze vinden bijvoorbeeld de vezels lekkerder of makkelijker te eten dan de zaadjes, of omgekeerd. Hierdoor is er voor iedere portemonnee en voor ieder paard een keuze. Zo kun jij zelf het beste bepalen wat het handigst is voor jou en je paard.
Oké, mijn paard heeft een kuur gehad. Maar hoe voorkom ik dat hij weer zand gaat eten
Zand eten is helaas niet altijd te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je paard zand binnenkrijgt tijdens het weiden op een wat schralere of kalere weide, of wanneer hij hooi van de grond af eet. Zorg daarom in ieder geval ervoor dat je hooi boven de grond voert en eventueel een opvangbak voor het hooi eronder hebt om te grote zandinnames te voorkomen. Laat je paard ook niet te lang op weides waar weinig gras meer staat, want dan blijft hij knabbelen en zand binnenkrijgen.
Zie je dat je paard echt specifiek in het zand aan het happen is en het zand echt aan het opeten is? Dan heeft je paard een zogeheten zandbehoefte. We raden dan aan om goed naar het rantsoen van je paard te kijken, want de kans is dan zeer groot dat hij een vitaminen of mineralentekort heeft. Hierbij is een tekort aan silicium vaak een van de meest voorkomende oorzaken. Dit kun je checken door tijdelijk extra silicium aan je paard of pony te verstrekken, bijvoorbeeld door dit als supplement over het voer te verdelen. De VITALstyle Silicium is hier een erg smakelijk en goed voorbeeld van. Check ook onze andere VITALstyle producten.
Test de mest!
Wil je zeker weten of je paard zandvrij is? Dan kun je eenvoudig de mest van je paard testen op de aanwezigheid van zand. Verzamel wat mest of mestballen en doe deze samen met water in een plastic (doorzichtige) handschoen of in een halve emmer met water. Laat dit 1 á 2 uur staan en kijk vervolgens wat er zich onderin de handschoen of emmer heeft verzameld. Aangezien zand zwaarder is dan mest, zal het zand na een tijdje naar de bodem zakken. Ligt er meer dan 1 theelepel zand? Dan heeft je paard teveel zand binnengekregen en is het echt tijd voor een zandkuur.