Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Dinsdag 4 Juli 2020

  Directe en preventieve aanpak van melkziekte met actieve vitamine D3

  Nog steeds komt er bij veel melkveehouderijen subklinische melkziekte voor. Door de productie van  biest, - melk  en de spiercontracties  rond kalven is de Calcium (Ca) behoefte van de koe plots veel hoger dan op dat moment beschikbaar is.  Dit zorgt bij veel koeien tot een aanzienlijke verlaging in de Calcium-bloedspiegel. Vaak zal dit lijden tot (subklinische) melkziekte (Hypocalciemie). Veel literatuur onderzoeken beschrijven dat meer dan 50% opstartende koeien de eerste dagen in lactatie een “te ” laag Calciumgehalte in het bloed hebben.

   

  “Meer dan 50% van de koeien krijgt te maken met subklinische melkziekte”

  Vitamine D3 (vit. D3) is van cruciaal belang in het beschikbaar stellen van Calcium en Fosfor (P) bij koeien. Het speelt mee in:  Calcium- en fosfor opname vanuit het rantsoen, - de opbouw en beschikbaarheid van Calcium en Fosfor in en uit het beenderenstelsel e de Calcium uitscheiding door de nieren.

   

  Maar Vitamine. D3 werkt ’traag’!  Om actief in de Calcium- en Fosfor beschikbaarheid deel te kunnen nemen moet in het dier opgeslagen Vitamine D3 eerst door de lever en vervolgens nieren worden omgezet tot Calcitriol, ook wel actieve Vitamine D3 genoemd. De omzetting van Vitamine D3 tot Calcitriol neemt maar liefst 24 tot 48 uur in beslag.

   

  Rond kalven neemt de op te nemen Calcium behoefte van de koe in een kort tijdsbestek toe van ca. 30 gram naar ca. 100 gram per dag . Deze benodigde Calcium wordt vanuit het bloed onttrokken. De Calcium-bloedspiegel zal hierdoor verlagen. Omdat de omzetting van Vitamine D3 tot Calcitriol veel tijd vraagt zullen  de tekorten in de bloedspiegel traag kunnen worden aangevuld. Dit verklaart dan ook dat ca. 90% van de (subklinische) melkziekte  gevallen binnen 48 uren na kalven plaatsvind.

   

  Door de gepatenteerde Start Up Boost bolus ca. 2 dagen voor kalven in te brengen wordt  actieve vitamine. D3 oftewel Calcitriol gedurende 10 dagen  gedoseerd vrijgegeven om  het risico tot (subklinische) melkziekte te verminderen.

   

  NIEUW: Actieve Vitamine D3 in een bolus beschikbaar!


  Met de Dairy Star Start Up Boost Bolus leveren wij een actieve vorm van Vitamine D3 op de Nederlandse Markt. Het toedienen van Vitamine D3 is niet nieuw. Zo wordt deze vitamine al langer gespoten (Vitamine D3 miljoen, ook bekend als anti melkziekte stoot) om het hormoon (paraathornoom) te stimuleren om de opname van calcium uit de organen aan te sturen. Nadeel van deze versie is dat deze eerst nog door de nieren en de lever moet worden omgezet om bij te dragen aan de calcium afgifte. Daarnaast met het ook nog een ruime week voor het kalven worden toegediend, terwijl het afkalven eerder of later plaats kan vinden. Dan werken deze vitamines niet en kan het risico op melkziekte zelfs toenemen.

   

  De Start Up Bolus is op basis van calcitriol, de actieve vorm van Vitamine D3. Deze vorm is direct beschikbaar voor het opnemen van calcium en fosfor in de darmen, zonder eerst door de lever en de nieren te worden opgezet naar bruikbaar calcium.

   

  Dairy Star Start Up Boost – 8 Bolussen

  Door afgestemde afgifte (slow release bolus) van actieve vitamine D3 (Calcitriol) kan de koe zichzelf voorzien in de benodigde Calcium- en Fosfor opname rondom het kalven. De bolus bevorderd direct de calcium en fosfor opname vanuit het rantsoen en eventueel uit de botten. De bolus is 10 dagen werkzaam en dient circa 2 dagen voor afkalven toegediend te worden.

   

  • Verminderd risico op melkziekte
  • Directe aanvulling van de calcium en fosfor behoefte rond afkalven
  • Toedienen ca. 2 dagen voor afkalven
  • Geeft gedurende 10 dagen gedoseerd actieve vitamine D3 af
  • slechts 1 moment van toediening nodig

  Ga naar product!

  Alle Agridiscounter informatie

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »