Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Maandag 4 Juni 2020

  K-Spirine Bolus; positief effect op het welzijn en de mobiliteit van de koe

  Melkkoeien zijn topsporters die dagelijks gemiddeld 25-30 liter melk produceren. Een gemiddelde melkkoe weegt al snel 650 kg. Om dat gewicht goed te kunnen dragen, is een optimale klauwgezondheid van belang. Klaes Postma, inmiddels afgestudeerde veehouderijstudent aan het Van Hall Larenstein te Leeuwarden, heeft in opdracht van ECOstyle onderzoek gedaan naar het effect van K-Spirine op de mobiliteit van koeien veroorzaakt door klauwaandoeningen.

   

  Herkauwactiviteit graadmeter voor klauwgezondheid

  Een koe ligt gemiddeld tien tot vijftien uur per dag te rusten. Rusten is belangrijk voor het lichamelijk herstel en de herkauwactiviteit. Naast de rustfase is het van belang dat de koe voldoende ruwvoer tot zich neemt. Klauwaandoeningen zoals mortellaro, tyloom, bevangenheid, stinkpoot en witte lijndefecten veroorzaken pijn bij melkkoeien. Dit heeft een negatief effect op het welzijn en de melkproductie van melkkoeien. Een koe met een slechte klauwgezondheid heeft gemiddeld 20% ([1]) meer liguren en dit gaat ten koste van de ruwvoeropname en de herkauwactiviteit. Een verminderde ruwvoeropname heeft negatieve gevolgen voor de melkproductie. Uit eerdere onderzoeken, o.a. een onderzoek uit 2010 van WUR ([2]), is naar voren gekomen dat een verminderde herkauwactiviteit door klauwaandoeningen kan leiden tot een verlies van 5-10% op de melkproductie.

   

  Gemeten verschil in activiteit bij het wel of niet toedienen van de K-Spirine Bolus

  Het onderzoek is verricht op drie verschillende melkveebedrijven. In totaal zijn er 46 melkkoeien geselecteerd voor de proef. De dieren zijn geselecteerd op basis van de klauwonderzoek, daarbij is de aard van de klauwaandoening vastgesteld. In de proef zijn geen dieren behandeld met antibiotica of een ontstekingsremmer (NSAID). De groep koeien zijn random in tweeën gesplitst, waarbij de ene helft een K-Spirine Bolus toegediend hebben gekregen en de andere helft kregen geen K-Spirine Bolus toegediend (controlegroep). Bij het constateren van de aandoeningen zijn alle koeien behandeld tegen de aandoening door middel van bekappen en/of hebben een gel toegediend gekregen. De activiteit is bijgehouden door middel van stappentellers.

   

  Activiteit van de koe neemt toe na het toedienen van de K-Spirine Bolus

  Bij het constateren van de aandoening, is de proefmeting begonnen en zijn de koeien gelijk bekapt en/of behandeld met een gel en is de K-Spirine Bolus toegediend (Dag nul). Na het behandelen van de klauwen, heeft de helft van de koeien een K-Spirine Bolus toegediend gekregen.

   

   

   

   

   

  Figuur 1: Gemeten verschil in activiteit na het wel en niet toedienen van de K-Spirine Bolus

   

   

  De K-Spirine Bolus: Een goed welzijn is meer dan alleen pijnstilling

  De resultaten van dit onderzoek (zie figuur 1) laten zien dat de K-Spirine Bolus met name in de eerste 24 uur, na toediening een groot effect heeft op de mobiliteit van melkvee met een verminderde klauwgezondheid. De koeien die behandeld zijn met de K-Spirine Bolus vertonen een significant grotere stijging in de mobiliteit (activiteit) dan de controle koeien. Het advies is dan ook om de behandeling met K-Spirine Bolus, na 24 uur te herhalen, om zo het effect op het welzijn te behouden.

  Voordelen van het gebruik van de K-Spirine Bolus:

  • Bevat geen antibiotica
  • Geen verplichte medicijnregistratie nodig
  • Gemakkelijk toe te dienen
  • Geeft geen kleur- en smaakstoffen aan de melk 

   

   

  [1] Bron onderzoek: Journal of Dairy Science, Bennett 1999

  [2] Bron onderzoek: Wageningen University & Research (WUR)

   
   

  Alle Agridiscounter informatie

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »