Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Donderdag 28 Mei 2019

  Cowprogramme: Ketose is een grote kostenpost!

  Ketose is een grote kostenpost!

  Het is een veel voorkomende aandoening bij melkvee: Ketose, ook wel slepende melkziekte genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat i nde eerste twee maanden na het afkalven ruim één op de tien koeien lijdt aan klinische ketose (bron: Veeteelt 2 februari 2012). Het percentage koeien dat lijdt aan subklinische ketose ligt nog hoger. Kosten van slepende worden geschat op €250,- en €600,- per koe per lactatie. Reden genoeg om er alles aan te doen om slepende melkziekte op het bedrijf aan te pakken.

  Ontstaan en signalen van ketose

  Ketose is het gevolg van een negatieve energiebalans. Dit ontstaat omdat de koe na het afkalven grote hoeveelheden melk begint te produceren. De voeropname blijft echter vaak achter waardoor de koe onvoldoende energie binnenkrijgt.

  Dit is ook duidelijk te zien in figuur "Schematische weergave negatieve energiebalans melkvee" hieronder. De Blauwe lijn hierin is het lichaamsgewicht, de groene lijn is de energievoorziening in drogestofopname en de rode lijn is de energiebehoefte. Duidelijk zichtbaar is dat bij het begin van de lactatie de energiebehoefte hoger is  dan via de drogestofopname wordt aangeleverd, waardoor het lichaamsgewicht van de koe daalt. Koeien die in een negatieve energie balans zitten, spreken hun vetreserves aan voor de energievoorziening. Bij dit proces worden ketonen (aceton, betahydroxyboterzuur (BHBZ)) gevormd. Het lichaam kan kleine hoeveelheden ketonen verwerken, maar bij grote hoeveelheden lukt de verwerking niet meer en stapelen de ketonen zich op in het lichaam (Ketose).

  Koeien met ketose worden traag, hebben weinig eetlust en nemen daardoor onvoldoende krachtvoer op. De melkgift blijft achter bij de verwachting, de melk wordt dikker en de conditie neemt af. Ook worden de dieren vatbaarder voor andere aandoeningen, zoals baarmoederontsteking en lebmaagdraaiing. Ernstige gevallen van ketose zijn herkenbaar aan een typische aceton geur in de uitademingslucht.

  Het uiteindelijke effect is groot; zo laat het schema zien wat de gevolgen zijn als de Calcium voorziening en immuun functie onvoldoende zijn na het afkalven.

  “ Als behandeling wordt vaak Topro KetoCare ingezet om de energie-inname van de koeien te verhogen en zo de negatieve energiebalans te doorbreken. De verschillende voedermiddelen in Topro KetoCare komen stapsgewijs vrij. Door de unieke samenstelling is Topro KetoCare smakelijk en weinig irriterend voor de slokdarm, wat de toediening makkelijker maakt.”

   

  Alle Agridiscounter informatie

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »